Aanleverspecificaties drukbestanden

Het aanleveren van je drukbestand voor je boek of magazine kan beste wel even een klus zijn. De bestanden moeten namelijk voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Hier geven we de informatie over hoe de bestanden aangeleverd moeten worden. Hopelijk scheelt dit jou veel uitzoek werk en wij hebben gelijk een goed drukbestand. Dit scheelt veel tijd, ook voor het productie proces.

Aanlevering in cPDF

Een drukbestand moet altijd als PDF aangeleverd worden. Het beste is een cPDF bestand (certified PDF). Dit is een drukklaar werkbestand voor de drukker. Genereer een cPDF vanuit je grafische programma zoals InDesign.  Heb jij geen grafische programma dan is ons advies om een vormgever te vragen. Wij kunnen je daarbij helpen en werken met verschillende vormgevers samen.

Foto’s en afbeeldingen

Alle afbeeldingen en foto’s moeten minimaal de kwaliteit hebben van 300 dpi. Met dit aantal dpi komt je afdruk tot zijn recht. Onder dit aantal dpi kunnen foto’s en afbeeldingen onscherp worden. Je bent hier zelf verantwoordelijk voor. Let op dat zowel foto’s als afbeeldingen rechtenvrij zijn.

Afloop + snijtekens

Afloop is de marge om het drukbestand buiten de afmeting van je drukwerk. Het is van belang dat al het drukwerk voorzien is van snijtekens. Afbeeldingen die doorlopen tot de rand van het drukwerk dienen ook door te lopen in het afloopgebied. Voor omslag van je boek of magazine kunnen wij een werktekening aanleveren. Zo weet je precies wat de marges zijn en natuurlijk wat de rugdikte is. Het binnenwerk van je boek of magazine moet altijd minimaal 3 mm afloop hebben en voorzien zijn van snijtekens. Loop je vast en heb je hulp nodig bij de opmaak van je drukwerk dan helpen wij je daar waar mogelijk.

Let op je lijnen en overdruk

Lijnen die je gebruikt bij je opmaak moeten minimaal 0,25 mm. dik zijn. Zijn de lijnen dunner dan is de kans groot dat het niet meer te zien is in het drukwerk. Jammer natuurlijk want dat wil je wel, en nu je dit weet ben je zelf hier verantwoordelijk voor.Een ander aandachtspunt is overdruk, een instelling die kan zorgen voor afwijkende kleuren. In InDesign kan je bij ‘Weergave’ ‘Voorvertoning overdruk’ inschakelen. Als je de kleuren ziet veranderen dan staat overdruk aan. Zet je overdruk uit om dit te voorkomen.

Transparantie

Maak je gebruik van transparantie let dan op dat deze afgevlakt is. Doe je dit niet dan kan de software die de afrukt maakt dit niet goed verwerken. Let dus op dat je altijd de transparantie afvlakt. Zo doe je dit in Indesign:
• Maak een nieuw profiel aan onder menu Bestand > Definiëren
• klik op Nieuw > Naam voorinstelling: Afvlakken
• klik op Standaard > PDF/X-1a:2001
• klik op OK > Gereed
• ga nu naar Bestand > Voorinstellingen Adobe PDF, dan zie je onderaan dit opgeslagen profiel staan

Wanneer je gebruikt maakt van transparantie in jouw bestand en je wil deze exporteren naar pdf, ga je naar Bestand > Voorinstellingen Adobe PDF > Afvlakken.

Full colour | CMYK

Lever je drukbestand NIET aan in RGB maar in CMYK. Je full colour drukbestand moet dus opgebouwd zijn uit CMYK.Bij offset druk is mag de totale kleurenbedrukking in CMYK waardes niet hoger uitkomen dan 280%.

Zwart = Zwart

Is het binnenwerk van je boek zwart, gebruik dan ook alleen 100% zwart. Bouw teksten, afbeeldingen en foto’s niet op met CMYK. Het voorkomt tijdsverlies als jij je bestand checkt op de juiste kleurwaarde.

Kleuradvies | ZWART

Diepzwart is opgebouwd uit CMYK waardes: C 50 / M 40 / Y 40 / K 100. Door deze opbouw krijgt de zwarting een krachtige uitstraling. Omdat de opbouw van dit zwart bestaat uit vier kleuren, geldt een bedrukking in diepzwart als een kleurendruk. Is het binnenwerk van je boek of magazine alleen zwart gebruik dan ook alleen 100% zwart. Voor een cover of omslag kan je wel deze opbouw van CMYK gebruiken. Laatste TIP; is je tekst kleiner dan 15pt dan voegt diepzwart geen toevoeging maar kan zelfs dicht lopen.

PMS | Kleurprofiel

Wil je een extra PMS kleur in je drukwerk (bijvoorbeeld goud) dan kan dit alleen bij offset drukken. Omdat de kleur speciaal voor jou gemengd gaat worden (de PMS code) is het aan te raden de PMS kleur en de code altijd te vermelden ook in de aanvraag van je offerte. Let op de kleur droogt anders op als het gedrukt gaat worden op gestreken papier dan op hvo. Wij helpen je graag om het verschil te laten zien. Om bestanden zoveel als mogelijk in de gewenste kleuren te laten drukken is het belangrijk om het goede kleurprofiel meet te geven aan je drukbestand. Dit kan geregeld worden in je opmaakprogramma bij het exporteren van je document naar PDF. Het mee te geven kleurprofiel is afhankelijk van de papiersoort waarop je het bestand laat drukken. En in het bijzonder of het gaat om een matte of een glanzende papiersoort.

Tekst op de rug

Als je tekst op de rug van je boek wil hebben let dan op dat je minimaal 1,5 mm. afstand tot de rand van de rug. Dit is nodig om te voorkomen dat de rugtekst niet direct tegen de rand komt of doorloopt op de voorkant van je cover of achterkant.

Foliedruk

Een veel voorkomende afwerkingsvorm op een omslag is de foliedruk. Dit geeft vaak een extra waarde aan je boek. Veel voorkomende kleur is goud of zilver maar er zijn meerdere kleuren en dan ook in mat en glans. Ga je dit gebruiken dan dient de Spot UV opgemaakt te worden op hetzelfde formaat als het omslag en als extra PDF drukbestand. Wat jij in Spot-UV wil laten drukken moet worden opgemaakt in 100% cyaan.

Preeg | Stans

Een preeg is een hoogteverschil (opdikkend) in je omslag. Het reliëf is vaak van een afbeelding of een tekst. Het tegenover gestelde is een stans hiermee druk je diepte in je omslag, dit is voornamelijk bij hardcover boeken. Ook we negatieve preeg genoemd. Voor het maken van een preeg/stans (een stempel) worden op hetzelfde formaat als het omslag en als extra PDF drukbestand. Wat jij als preeg/stans wil hebben moet worden opgemaakt in 100% zwart.

Flappen aan je boek of vouwen

Vergeet niet de vouwlijn in je PDF aan te geven. Bij een omslag met flappen is het wenselijk dat je naast de snijtekens ook de vouwtekens aangeeft in je drukbestand. In het grafische programma InDesign is dat op eenvoudige wijze te regelen via het menu ‘PDF exporteren’.

PDF exporteren

Als je een PDF exporteert vanuit InDesign is het belangrijk dat de instellingen goed staan. Hieronder een instructie om het beste resultaat te bereiken voor een drukklaar bestand. De instellingen voor een omslag- en een binnenwerkbestand wijken iets af (zie stap 2).

1. In de tab ‘Algemeen’ kies je voor ‘Afdrukken met hoge kwaliteit’.

2. Kies voor ‘Exporteren als pagina’s’ als het om het binnenwerk gaat. Kies voor ‘Exporteren als spreads als het gaat om de omslag.

3. Als ‘optimaliseren voor snelle weergave op web’ staat aangevinkt, zet dit dan uit.

4. Ga naar de tab ‘Tekens en afloopgebied’.

5. Vink in dit menu de volgende opties aan: ‘Snijtekens’, ‘Afloopinstellingen van document gebruiken’ en ‘Witruimte rond pagina opnemen.

6. Vul bij ‘Verschuiving’ het aantal mm. afloop in. Als je in het document bijvoorbeeld 3 mm. afloop hebt ingesteld, dan vul je hetzelfde in bij ‘Verschuiving’. Dit zorgt ervoor dat de snijtekens buiten het afloopgebied komen te staan.

7. Druk op ‘Exporteren’ rechtsonder in het menu en het drukklare PDF bestand wordt gemaakt.

8. Nadat jij de bestanden hebt aangeleverd voeren wij nog een uitgebreide bestandscontrole uit om te checken of alles inderdaad drukklaar is.

Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies